Corona virus

In het algemeen:

  • Probeer te voorkomen dat u virussen krijgt of aan anderen geeft:
    • Was uw handen vaak met zeep.
    • Nies en hoest in uw elleboog.
    • Gebruik papieren zakdoekjes, en gooi deze na gebruik gelijk weg.
  • Deze bovenstaande hygiene maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Corona virus

Aan alle mensen met luchtwegklachten (verkoudheid, hoesten, niezen en dergelijke) blijft het advies thuis te blijven en zo min mogelijk contact te hebben met andere mensen. Ook wordt geadviseerd bij milde klachten de GGD te bellen via 0800-1202. Zij zijn 7 dagen per week van 8-20u bereikbaar om getest te worden op het Corona virus. Bij ernstige klachten belt u de huisarts voor advies.

Iedereen in Nederland wordt opgeroepen thuis te werken en maximaal 1 bezoeker per dag thuis te ontvangen. Probeer bezoek aan kwetsbare personen zoveel mogelijk te beperken.

Indien u contact heeft gehad met een besmet persoon, dient u 5 dagen in thuisquarantaine te blijven en op dag 5 een test aan te vragen bij de GGD, ook als u zelf geen klachten heeft. Indien deze negatief blijkt, mag u weer naar buiten.

Bij algemene vragen of informatie over Corona virus: bel 0800-1351 (RIVM) of kijk op thuisarts.nl of RIVM.nl

Vaccin

We krijgen van veel mensen vragen over de nieuwe vaccins die ontwikkeld worden. Antwoorden op de meest gestelde vragen staan hieronder. Mocht u meer vragen hebben, bel of mail ons dan gerust.

Hoe kan het dat het COVID-19 vaccin zo snel ontwikkeld is?

Hier zijn meerdere redenen voor. Ten eerste lijkt het virus op eerdere virussen, zoals SARS en MERS, zodat de vaccin ontwikkelaars niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Daarnaast zijn verschillende fases uit het onderzoek tegelijkertijd uitgevoerd, welke normaal gesproken elkaar opvolgen. Dit scheelt tijd. Ook wordt er vanuit het CBG (college ter beoordeling van geneesmiddelen) meer tijd en capaciteit vrijgemaakt voor de beoordeling van een coronavaccin, doordat het belang wereldwijd enorm groot is.

Is het vaccin veilig?

Een vaccin wordt alleen goedgekeurd als de werkzaamheid, kwaliteit en effectiviteit voldoende is aangetoond. Hiervoor is het vaccin al getest op zo’n 30.000 tot 60.000 mensen per fabrikant. De WHO en Europese medicijnautoriteiten hebben er bij de vaccin ontwikkelaars op aangedrongen zoveel mogelijk risico groepen mee te nemen in de studies bij mensen. Hierdoor kan er goed gekeken worden of het vaccin ook veilig is voor mensen die in risicogroepen vallen. Een uitgebreid rapport hierover komt eind december 2020 uit.

Als het coronavirus muteert, werkt het vaccin dan nog wel?

Ieder virus muteert in zekere mate, en het verschilt per virus hoe snel dit gebeurt. Voor nu lijkt het er nog niet op dat het virus zich dusdanig muteert in mensen, dat het gevolgen heeft voor de werkzaamheid van de vaccins die in ontwikkeling zijn. De werkzaamheid van de vaccins die beschikbaar komen, ligt boven de 90%.

Wie krijgt als eerste het vaccin?

Op dit moment zijn er miljoenen vaccins door medicijn producenten Pfizer en Moderna voor Nederland beschikbaar. De Gezondheidsraad adviseert de minister over welke groepen mensen, wanneer gevaccineerd kunnen worden. In eerste instantie zullen dit de meest kwetsbaren (bewoners van verpleeginstellingen) en het zorgpersoneel zijn. Later in het jaar komen ook andere vaccins beschikbaar, zodat de overige groepen Nederlanders gevaccineerd kunnen worden. We wachten hierover de berichtgeving vanuit de overheid af.

praktijk

Contactgegevens

Huisartsenpraktijk Rhoon dorp
Verdistraat 2, 3161 RK Rhoon
Telefoonnummer: 010-501 52 39
E-mail: assistente@praktijkrhoondorp.nl

Afspraak maken

Tussen 08.00 en 10.00 uur ’s ochtends
Telefoonnummer: 010-501 52 39

Spoed

Voor spoedgevallen kunt u altijd terecht!!

Overdag
Bij een spoedgeval belt u de praktijk : 010-5015239
Of bij zeer dringende spoed keuze-optie 1:
Spoedlijn: 010-5015239 keuze 1

Na 17.00 uur, in het weekend en op feestdagen
U kunt dan terecht bij:

Huisartsenpost Rotterdam Zuid
Maasstadweg 59 Rotterdam
Telefoon: 010-2909888

Let op: vooraf eerst bellen.